מהם השיקולים בהקמת אקווריום שרימפסים?
שרימפסייה היא אקווריום (בדרך כלל קטן יחסית אבל ממש לא מחייב.) אשר בתוכו חיים שרימפסים עם דגי נוי מסויימים או ללא דגי נוי בכלל,
נשתדל לגדל שם מספר צמחי מים ולתת להם תנאים הדומים ככל הניתן לתנאים שיש להם בטבע, ניתן להקים אקווריום צמחייה יפה עם שרימפסים בתוכו.
הצפייה בשרימפסים היא פשוט מרתקת הם עסוקים כל הזמן ונוברים במצע מגרדים אצות מצמחים ואבנים והנקבות שוחות עם עשרות ביצים דבוקות לבטנן, זוהי חוויה מהפנטת וניתן לבלות זמן רב בבהייה בהם, אפשר לשים אקווריום קטן 20-40 ליטר על השולחן בעבודה ולהרגע עם כוס קפה כך מול השרימפסים הפעלתנים האלה.
כלל חשוב הוא להיזהר באכלוס דגי נוי באקווריום אם בכלל ולאכלס דגים שלא יפגעו לנו בשרימפסים לדעתי כמעט כל הדגים יאכלו שרצים של שרימפסים אז השאלה היא אם השרימפסים שיש לכם מתרבים מהר מדי או בקצב איטי אם הם מתרבים מעט ולאט אז כדי לוותר על דגים בגלל שקצב הריבוי לא יגבר על קצב האכילה שלהם, אבל אם מדובר בשרימפס כגון הטרופודה המתרבה מהר ובכמויות גדולות אז אפשר לאכלס דגים קטנים שאנו יודעים שאינם פוגעים בשרימפסים הבוגרים.
האקווריום
דבר ראשון צריך להחליט מה יהיה גודלו של האקווריום, מומלץ לכוון לגודל של כ 40 ליטר אפשר חצי מזה ממש ננו שרימפסייה ואפשר ואפילו מומלץ כפול מזה, פשוט באקווריום קטן ניתן לעקוב טוב יותר אחרי השרימפסים, לתפוס אותם ולנהל אותם. אפשר לבנות אקווריום או לקנות אקווריום פשוט להוסיף לו פילטר (מומלץ פילטר מפל הוא לא מחמם את המים) ובמקום גוף תאורה אפשר להשתמש במנורת שולחן מעוצבת יפה שתאיר מעליו, רוב השרימפסים (לא כולם) אינם יוצאים מהאקווריום ואם אין מכסה לאקווריום המים יתחממו פחות ורוב השרימפסים מעדיפים מים בטמפרטורות מתחת ל 24 מעלות. כמובן שניתן לקנות אקווריום מוכן וניתן גם לאלתר אלתורים שונים. דבר נוסף שצריך להבין הוא שכגודל האקווריום כך גם כמות השרימפסים שניתן לאכלס בו, כדאי לא לעבור את הכמות המומלצת.
פילטר לאקווריום
עכשיו צריך להחליט איזה פילטר לאקווריום ישמש אותנו . אם מדובר באקווריום במקום ציבורי – סלון או משרד, אז יש חשיבות גבוהה לאסטטיקה של האקווריום והוא צריך להראות למשעי כך אנו נבחר לאקווריום ללא מכסה פילטר מפל ולאקווריום עם מכסה נבחר פילטר פנימי המתאים לנפח המים באקווריום כשאת זרם המים היוצא מהפילטר נפזר בעזרת חליל המסופק ברוב המקרים עם הפילטר, ישנם אקווריומים עם פילטר עילי במכסה האקווריום גם פילטר זה הוא טוב אך בכל המקרים מומלץ לעטוף את פתח שאיבת המים של הפילטר ברשת דקיקה כגון רשת יתושים. אם האקווריום הוא פרטי במחסן או בחדר עבודה וכו' אזי הפילטר המומלץ ביותר הוא פילטר ספוג הפועל על ידי אויר הוא הפילטר המומלץ ביותר השרצים לא נשאבים לתוכו, הוא זול ויעיל ביותר.
מצע
עכשיו צריך לבחור מצע, לדעתי אפשר לחלק את השרימפסים למספר קבוצות – שרימפסים חזקים כגון ההטרופודות (שרי, פייר, רילי וכו') להם מומלץ מצע קוורץ שחור לאדומים וקוורץ בהיר לכחולים או מצע יעודי לשרימפסים שהוא משמעותית יותר יקר, שרימפס קריסטל וכו' שהם עדינים יותר ומעדיפים מים מעט חומציים -PH נמוך להם יתאים מצע יעודי לשרימפסים, שרימפסים מהאי סלואסי באינדונזיה להם הייתי ממליץ מצע גירי שישמור על מים בסיסיים PH מעט גבוה. אם אנו מתכוונים לשתול צמחים אז יש לפזר שכבת מצע בעובי 6-8 ס"מ אם לא אז 2-4 ס"מ בהחלט יספיקו, צריך לזכור כי ישנם צמחי מים שאין צורך לשתול אותם. אם רוצים לשתול באקווריום עם מצע גירי צריך לפזיר 5 ס"מ מצע שתילה ולאחר מכן עליו עוד 3 ס"מ של מצע גירי.
אקווריום צמחיה
מומלץ מאוד לשים צמחים באקווריום שרימפסים נוכחות של צמחייה גורמת להם נחת ומורידה מהסטרס צמחייה גם מוסיפה מימד נוסף לאקווריום שכן השרימסים ממעטים לשחות ונוהגים לזחול ולהאחז בעצמים שונים בהעדר צמחים הם ישבו על הקרקעית ועל גבי הפילטר וזה יהיה פחות מעניין, סוגי הצמחים המומלצים הם: במקום הראשון הג'אווה מוס (וסיקולריה) ניתן להצמיד את הצמח לגזע או אבן והוא יאחז בו לאחר זמו מה, פאילאה קצת קשה להשיג אבל השרימסים מאוד אוהבים אותה היא נחה על הקרקעית והם נוברים בתוכה, אנוביה – לצמח זה יש שורש אך אין צורך לשתול אותו והשרימפסים יכלו להאחז בשורשים. לצמחים יש חשיבות נוספת הם מאזנים את איכות המים וצורכים מהמים חומרים שמזיקים לשרימפסים. חשוב להזהר בדישון הצמחים ולקרוא היטב ולודא שהחומרי דישון אינם מזיקים לחסרי חוליות שכן השרימפסים עדינים במידה רבה יותר מהדגים.
אתם יכולים לפנות אלינו דרך דף הפייסבוק שלנו או קבוצת הפייסבוק או דרך הפורום שלנו.
בהצלחה.