תחזוקת וניקוי אקווריום יכולות להיות מלאכה פשוטה ביותר אם בוחרים נכון את מערכת הפילטרציה לאקווריום.
תפקידו של הפילטר
תפקידו החשוב ביותר של הפילטר לשמור על המים נקיים כדי שהדגים יוכלו לחיות באקווריום ולהתפתח כראוי, דגי נוי מפרישים צואה ושתן באקווריום, יישנם באקווריום חלקיקי מזון שלא נאכלו ולפעמים דג (מת והם בדרך כלל מסתתרים לפני שהם מתים) ונרקב באקווריום – בכל המיקרים האלה התוצר הסופי הוא אמוניה והרבה, בפילטר אנו מייצרים תנאים לגידול חיידקים שיאכלו את האמוניה, תהליך זה נקרא סייקל וזהו הסינון הביולוגי של המים באקווריום.
תפקיד נוסף של הפילטר הוא להצליל את המים לאסוף את כל החלקיקים המרחפים במים ולתפוס אותם לתוך צמר סינטטי בתוך הפילטר הנקרא פרלון.
וחלק מהפילטרים במיוחד הגדולים יש אפשרות לאסוף חלק מהרפש באקווריום, במיקרים כאלה יש לנקות את הפילטר בתדירות גבוהה יותר.
לפני שהולכים לקנות פילטר בודקים
לפני שהולכים לחנות אנו צריכים לבדוק מספר דברים,
- מהו נפח האקווריום.
- איזה דגי נוי יהיו באקווריום – ציקלידים, טורפים, דגי להקה, דיסקוסים וכו'.
- כמה דגים אנו מתכוונים לאכלס באקווריום.
- באיזה מזון אנו משתמשים ובאיזו תדירות אנו מאכילים את הדגים.
ככל שהמספרים של הסעיפים הנ"ל גבוהים כך הפילטר שלנו צריך להיות גדול ומשוכלל יותר,
לאקווריום בנפח 200 ליטר עם 15 ציקל
ידים אפריקאים בגודל סופי של 12 ס"מ, בזמן שמאכילים במזון משובח פעם אחת ביום יספיק פילטר עם מדיה סטנדרטית עם ספיקה של 600-700 ליטר בשעה.
לאותו אקווריום עם 25 ציקלידים והאכלת הדגים שלוש פעמים ביום במזון זול יותר, נצטרך להשתמש בפילטר של 1000 ליטר שעה עם מדיה איכותית וסידור מוקפד של המדיה בתאים.
כמו כן ניתן להעזר בפרטים הכתובים על גבי אריזת הפילטר וגם כדי להעזר במוכר בחנות אם הוא מספיק מקצועי.
סוגי פילטרים הקיימים
פילטר חיצוני לאקווריום – פילטר דוד, פילטר דלי וכו'
פילטר הדוד החיצוני הוא הפילטר הפופולרי ביותר המים נשאבים על ידי צינור עוברים בתוך דוד עם מספר מדורים ואז חוזרים לאקווריום וגם לפילטר זה יש מספר סוגים, זהו פילטר עם מספר תאים ובכל תא ישנה מדיה מתאימה – ביולוגית מכנית וכימית, צריך להחליט מה המדיות שיכנסו לתוך הפילטר והאם יש לנו מספיק מקום בתוכו. לפילטרים אלה יש המון העתקים מסין אך מסתבר שצריך גם לדעת להעתיק שכן בחלק מההעתקים המים לא עוברים בסלים ביעילות דבר הפוגע ביכולת הפילטר לבצע את העבודה ביעילות ואז גם הדגים סובלים, הפילטר החיצוני הוא המומלץ ביותר בגלל שהוא חלק נפרד מהאקווריום ואין לו מגבלת גודל כך אפשר להכניס לתוכו המון מדיה והוא יכול לטפל במים ביעילות וצורך תחזוקה נמוכה, חסרונו העיקרי של פילטר זה הוא שיש להציב אותו בארון או במקום מוסתר מתחת לאקווריום.
פילטר פנימי לאקווריום
אידיאלי לאקווריום חיצוני – יתרונותיו הם שאין צורך לשלשל צינורות אל מתחת לאקווריום והוא זול יחסית, חסרונותיו הם גודלו הקטן לא מאפשר להכניס לתוכו הרבה מדיה ולכן הוא לא יעיל וגם מתלכלך בקלות, דבר המצריך תחזוקה יותר מרובה, חסרון נוסף הוא שבעת הנקיון של הפילטר יש להוציאו מהאקווריום ואז הוא מטפטף וחלק מהליכלוך בתוכו חוזר לאקווריום. ישנם מספר פילטרים פנימיים מקצועיים שיכולים לסנן ביעילות רבה אך עדיין מחירם הוא כמעט כמו של פילטר חיצוני והתחזוקה שלהם היא מעט קשה.
פילטר מפל
זהו פילטר תלוי ישנם סוגי פילטרים נוספים לטיפול במערכות גדולות או פילטרים שנחשבים כבר ללא יעילים ולכן לא אזכיר אותם, אני מקווה שנתתי לכם מושג כללי איך להתחיל לבחור פילטר ואת המיקוד הסופי תעשו עם המוכר בחנות. על דופן האקווריום והמים נשאבים לתוכו דרך צינור הטבול במי האקווריום וחוזרים בצורת מפל, יתרונו הגדול הוא יעילותו הגבוהה שכן הוא מחמצן את המים וכך החיידקים בתוכו יותר יעילים, התחזוקה שלו היא הנוחה ביותר כי אפשר להציץ לתוכו מבלי להפסיק אותו או לפרק אותו, חסרונותיו הם שהוא מעט רועש כשהמים חוזרים לאקווריום וחסרונו הגדו הוא שלרוב האקווריומים יש מכסה המפריע לתלות פילטר על דופנו של האקווריום.