דוגרי פה

דוגרי פה 2018-10-23T14:02:37+00:00

רוב דגי הציקליד האפריקנים נקראים "דוגרי פה" ובאגם מלאווי כמעט כל דוגרי הפה מטילים את הביצים ודוגרים (שומרים) עליהם בפה שלהם.

הציקלידים הם דוגרי פה, דוגרי פה הינם דגים מאוד מפותחים אבולוציונית, הם פיתחו שיטה לשמור על הדגיגים שלהם בשלב שהם הכי זקוקים לו כשהם צעירים, בזמן התפתחותם.

הנקבה מטילה את הביצים בקן שהזכר הכין, על סלע או בחלל המים. וברגע שהזכר מפרה את הביצים הנקבה מרימה אותם לפה שלה, ישנם סוגים שבהם ההפריה מתבצעת בתוך פה הנקבה, בפה משמשת להם הנקבה כאינקובטור במשך 21 עד 36 יום זמן הדגירה דיי תלוי בזן הדג ובטמפרטורת המים שחיי בה.

בזמן החזקת הביצים, האמא אינה אוכלת מה שמאוד מקשה עליה, ביחוד אם היא והזכר עדיין באותו אקווריום, הזכר ירדוף אחריה בנסיון להתחבר אליה מחדש ולחזור שוב על התהליך, שכן הוא אינו יודע שהיא כבר סיימה את ה"רומן" איתו, בטבע נקבה דוגרת נמלטת לסלעים ומסתתרת שם עד זמן שיחרור הדגיגים.

בזמן השבוע האחרון של הדגירה הנקבה תרים גרגירי מזון לרוב בכדי להאכיל את הדגיגים שלה.

ברגע ששק החלמון נעלם והדגיגים שוחים בחופשיות, היא תשחרר אותם.

לרוב זכרי הציקלידים (ואפילו חלק מהנקבות) יופעו "נקודות ביצים" על גבי סנפיר השת שלהם.

בתמונה זו ניתן לראות זכר "מטריאקלימה זברה אס פי" עם נקודות ביצים הניתנות בבירור לראייה.

ישנם זכרים עם 1 עד 12 "נקודות ביצים" על הסנפיר האחורי שלהם,לחלקם יהיו יותר נקודות על קצה הסנפיר האחורי ,ואפילו על גב הסנפיר.

הנקודות הללו שימושיות ביותר כך שבזמן שהנקבה אוספת את הביצים לפיה היא מנסה לתפוס את הנקודות על סנפיר השת של הזכר וכך גורמות להפרייה בלתי ישירה של הביצים.

"נקודות הביצים" נקראות כך משום,שלנקבה הנקודות הללו ניראות כמו ביצים .

הנקודות הם בערך באותו הגודל של הביצים וגם באותו הצבע , בנוסף לכך בזמן שהזכר מבצע את ריקוד החיזור הנקודות ניראות כמו גל , ותזוזת הנקודות על סנפיר הזכר יגרמו לנקבה להטיל את הביצים שלה על הקרקע או במידה והיא כבר אספה את הביצים שלה מהקרקע התזוזה של הנקודות תגרום לה לחשוב שהיא שכחה להרים חלקואז היא תיגש אל הנקודות ותנסה להרים אותם (כי היא תחשוב שהם ביצים) ,בשלב הזה הזכר ישחחר את הזרע שלו אל המים ויפרה את הביצים הנמצאות במים,או בפה הנקבה במידה והיא כבר אספה אותם.

הזכר יחזור אל התהליך הזה עשרות פעמים, הוא יפסיק רק במקרה שהנקבה תאבד עניין בו זה מעניין הנקבה כניראה מבינה שלאחר עשרות פעמים הם כבר הפרו אתה הביצים בהצלחה, משום כך היא מאבדת עניין ובנקודה הזו הזכר ירקוד וישחר זרע ורוב הסיכויים שהיא פשוט כבר לא תיהיה מעוניינת.

במידה והביצים לא הופרו כמו שצריך הנקבה תזרוק אותם החוצה באמצע תהליך הדגירה.

במידה ואתה משגיח על הנקבה שלך בזמן ההריון אתה תוכל לראות אחרי כמה ימים את שק הביצים שלה קטן ואפילו נעלם ובמידה ותיהיה בר מזל תוכל לראות אותה משחררת את הדגיגים החוצה .

ברגע שהנקבה תשחרר את הדגיגים החוצה ,הם רוב הסיכויים לא ישארו בסביבה הרבה זמן במידה ויש איתה עוד דגים באקווריום.

מחקרים מסויימים שנעשה על ידי "Eva Hert" הראו ש"נקודות הביצים" אינן חשובות בהכרח בתהליך הפריית הביצים ,אך הנקבות מעדיפות להשתמש בתהליך "הנקודות", ולמעשה היא אפילו קבעה שתהליך הנקודות עוזר לנקבות לייצר עוד ביצים .

במחקר הראשון שלה היא הראתה שנקבות "Haplochromis elegans" מעדיפות זכרים עם "נקודות ביצים" .

בניסוי שלה היא לקחה קבוצת זכרים והפרידה אותם לשני קבוצות :

זכרים ללא נקודות ביצים(היא מחקה את נקודות הביצים בעזרת מתכת עם ניטרוגן) וזכרים שהיא השאירה להם את נקודות הביצים .

לאחר מכן היא הכניסה נקבות אל האקווריום והתברר שהנקבות מצאו את הזכרים עם הנקודות יותר מושכים מהזכרים ללא הנקודות .

בניסוי אחר שהיא עשתה , היא הראתה שזכרים שהיו להם יותר "נקודות ביצים" גרמו לנקבות ליצר יותר ביצים, נקבות אשר היו עם זכרים שיש להם הרבה נקודות הראו כמות ביצים גדולה פי שניים מהכמות הרגילה של הביצים.

לאחר מכן היא עשתה את אותו ניסוי בעזרת הדג " Ast. elegans" והשיגה את אותן התוצאות.

לסיכום אנו יכולים פשוט לומר שתהליך הדגירה הוא תהליך מאוד מעניין , ומאוד יפה לצפייה.

קרא עוד: 

משאבת אוויר לאקווריום, ציוד לאקווריום, דגים לאקווריום





דוגרי פה ציקלידים