במידה ואתה רוצה להצליח בתחביב ולהנות ממנו (מים מתוקים או מלוחים ) אז אתה תצטרך לדעת
איך לבדוק את האקווריום שלך בעזרת ערכות בדיקה .
- Ammonia
- Nitrite
- Nitrate
- Salinity/Specific Gravity
- pH
- Carbonate Water Hardness
- Alkalinity
- Chlorine and Chloramine
- Copper
- Phosphate
- Dissolved Oxygen
- Iron and Carbon Dioxide
ועוד שיטות אחרות ….
קניית ערכות הבדיקה הללו יכולה להיות מאוד יקרה ,אך אתם תמיד יכולים לחסוך כמה שקלים כאשר אתם קונים ערכות משולבות (מספר בדיקות ביחד) בשביל רוב החובבנים הערכות המשולבות יהיו מספיקות .
מחזיקי אקווריומי ריף/צמחיה יצטרכו להשקיע יותר בערכות משום שיש סוגי בדיקה נוספים שהם צריכים לעשות.
חלק מערכות הבדיקה הם ניר טבילה שטובלים במי האקווריום ולאחר מכן משווים את גוון הצבע של
הנייר אחרי הטבילה לכרטיס עם כל גווני הצבעים לכל הבדיקות שנייר זה מבצע וכך יהיה לך מידע בזמן אמת על מצב האקווריום שלך .
החלק השני של הבדיקו הוא בדיקות בעזרת נוזלים כימיקלים לוקחים דגימת מים במחנה מצורפת ומטפטפים כימיקלים לפי הנחייה לתוך המבחנה ממתינים זמן מוגדר ולאחר מכן משווים את צבע הנוזל לטבלת הצבעים המצורפת כשעל יד כל צבע מופיע הערך המספרי של הבדיקה.
חשוב לבקש מאדם נוסף להשוות את צבע המים ובכך לתת לכם חוות דעת שנייה אל
תגידו לו מה זה אומר פשוט תבקשו ממנו להגיד לכם מה הצבע שהוא חושב שהיתקבל, הדבר חשוב משום שזה תחביב שלכם אתם תטו את התוצאה לטובתכם ולכן עוד דעה היא חשובה בכדי לדעת מהו המצב האמיתי .
ערכת המאסטר של מים מתוקים בדרך כלל תכלול בדיקת אמוניה, ניטריט, ניטרט,Ph ולפעמים גם אלקליניות.
Alkaly
בדיקה זו קובעת כמה יציבים המים שלך זה בדיקה קרובת משפחה לPh בדיקה זו בדרך כלל תיקבע לפי כמות הדגים באקווריום שלך ולפי היציבות של הph בדרך כלל באקווריום מים מלוחים אתם תרצו שהמדד יהיה בין 7-12 Dkh
Ammonia
אמוניה מבוססת בדרך כלל על הצרכים של הדגים (שתן וצואה) וגם על אוכל שלא התפרק באקווריום האמוניה היא בין הגורמים המזיקים ביותר לאקווריום והיא גורם מספר אחד בקטילת דגים טרופיים אתם בדרך כלל תרצו שתוצאת הבדיקה הזאת תיהיה על אפס.
Calcium
לרוב הבדיקה היא למים מלוחים ערכת בדיקת הקלציום היא בדרך כלל חשובה בכדי למנן את הקלציום לאקווריום ריף משום שקלציום הוא אלמנט חשוב לגדילת אלמוגים וקלציום הוא אלמנט חשוב לבריאותם ולהתפתחותם של האלמוגים ובעלי חיים מהסוג הזה אתם צריכים את ערכת הבדיקה כדי לקבוע באיזו כמות ובאיזו תדירות למנן את הקלציום
Chloramine
כלורימין הוא קומבינציה של כלורין ואמוניה זהו חומר חיטוי חזק יותר מכלורין לבד ומשתמשים בו רק באזורים שצריך ממש יותר חיטוי מבדרך כלל אתם חייבים לנטרל את הכימיקל הזה ממי הברז שלכם לפני שאתם מכניסים אותם לאקווריום שלכם כי הכימיקל הזה מאוד מסוכן לדגים שלכם ויכול להיות גורם רציני למוות באקווריום בדרך כלל אנו משתמשים באנטי כלור בכדי להשמיד את הכימקל הזה.
Chlorine
הכימיקל הזה נמצא לרוב במי ברז ומשתמשים בו בכדי להרוג בקטריות רעות במיי השתייה שלנו כלורין חייב להיות מושמד לפני כניסתו לאקווריום או שהוא יהרוג את כל הדגים באקווריום .
Copper
המתכת הכבדה הזו יכולה להגיע דרך מי ברז והיא יכולה להגיע לאקווריום שלכם במידה והשתמשתם בתרופות המבוססות על נחושת ודבר זה יכול להזיק מאוד לדגים שלכם וגם לחסרי חוליות.
Iodine
ערכת בדיקת היוד חשובה לחובבי מים מלוחים שמחזיקים אלמוגים או חסרי חוליות שזקוקים ליוד, היוד חיוני גם לציקלידים מאגם טנגניקה, היוד יכול להקלט מאוד מהר באקווריום שלכם אך הוא מתפרק לאט במפרק החלבונים שלכם לכן צריך להוסיף יוד מדי פעם.
Nitrate
ניטריט הופך לניטראט בזמן תהליך המחזור של האקווריום הניטראט לא רעיל כמו אמונייה או ניטריט אך הוא עדיין מזיק וברמות גבוהות מעיק על הדגים ויכול לגרום לסטרס ולירידה במערכת החיסונית של הדג הדרך היעילה להפטר מניטראט באקווריום היא להחליף מים, הכמות האידאלית שאתם רוצים שתיהיה באקווריום שלכם של ניטראט צריכה להיות פחות מ20pmm ובאקווריום של ריף אתם תרצו שהכמות תיהיה קרובה ל 0.
Nitrite
אמוניה משתנה לניטריט על ידי הבקטריה באקווריום שלך כמות הניטריט תיהיה גבוהה באקווריומים חדשים שעוד לא עברו מחזור, ניטריט רעיל לדגים כמו אמוניה והדרך להפטר מניטריט היא להחליף מים ולהשתמש בבקטריה נוזלית, רמת הניטריט באקווריום צריכה להיות 0, הניטריט לבסוף תהפוך לניטראט על ידי הבקטרייה שלכם .
Ph
הבדיקה של ה pH היא בכדי לקבוע את החומציות של המים הנקודות של של הסקלה נעה בין 0 – 14 כשאפס זה הרמה החומצית ביותר 7-8.6 זוהי רמה טבעית ו14 זוהי רמה שהכי גרוע לאלקליין, זה אפשרי להוריד או להעלות את רמת ה pH שלך בהחלפות מים או בכימיקלים שתוכלו לקנות מהחנות המקומית שלכם דגים שונים דורשים רמת pH שונה,תנסו להחזיק דגים עם רמת pH דומה בערך בכדי לא ליצור בלאגן באקווריום .
Phosphate
פוספט יכול להכנס לאקווריום שלך לרוב ממי ברז, מצמחים מתים ואוכל של דגים רמות פוספט גבוהות יכולות לגרום לצמיחת אצות באקווריום שלך וכיום יש מוצרים בשוק שיכולים להסיר את הפוספאט מהמים באקווריום שלך אתה גם יכול להסיר פוספאט באמצעות החלפות מים.
water hardness
כמות הקושי של המים קשורה לכמות המינרלים במים כמו קאלציום ומגנזיום אלו הם המינרלים הראשיים המומסים במי ברז, מים רכים מכילים בהם כמה מינרלים מומסים ובמים קשים יש המון מינרלים מומסים, קושי המים לא כל כך חשוב אלה אם קושי המים שלך הוא מאוד רך ואז יכולות להיות לך בעיות עם רמת ה pH, במים מלוחים זה מאוד חשוב רמת הקושי של המים שלך יכולה להגיד לך כמה יציבה רמת ה pH במים שלך.
לסיכום בכל אקווריום חיוני לעשות בדיקות תקופתיות, כך נוכל ללמוד באיזו תדירות להחליף מים, איזו כמות מים להחליף ואילו חומרים להוסיף למים בכל תקופת זמן שהיא