בעזרת תאורה לאקווריום ניתן להפוך כל אקווריום פשוט למשודרג, מסוגנן ויפה הרבה יותר וליצור אלמנט עיצובי מרהיב בחלל. מעבר לפן העיצובי, יש לתאורה גם תפקיד חשוב נוסף והיא אחראית לפעולתו התקינה של האקווריום וליצירת סביבה נאותה לתושביו.
למצוא את הפתרון המתאים
כאשר מחפשים תאורה לאקווריום, חשוב לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים: את סוג האקווריום הקיים, את מידותיו, את צבע האור שבו מעוניינים וגם את הצרכים הקיימים. לאקווריום עם מים מלוחים ודגי מרינה תידרש תאורה בעוצמה בינונית, כזו שאיננה צריכה לפעול שעות רבות, אלא 4 עד 7 שעות בלבד (זמן רב מדי עשוי לפגוע בצמחיה שבה). לאקווריום עם דגים טורפים יספיק אור יום טבעי והתאורה, במקרה זה, תשמש לאסתטיקה בלבד. במקרה זה, מומלץ להדליק אותה כמה שפחות כדי למנוע התפתחות ירוקת. באקווריום עם צמחיה טבעית לתאורה תפקיד חשוב ומרכזי במיוחד. היא הכרחית לתהליך הפוטוסינתזה ועליה לדמות את קרני השמש עצמן. עליה להיות חזקה ולפעול בין 8 ל-12 שעות בכל יממה.
גם מידותיו של האקווריום משפיעות על בחירת התאורה. אורך האקווריום הוא זה שיקבע את אורכה של המנורה ורוחבו הוא זה שייקבע את מספר הנורות או את מספר גופי התאורה שמותקנים בה. גובה האקווריום יקבע את עוצמת האור, כאשר ככל שהאקווריום גבוה יותר, כך תידרש עוצמת אור חזקה יותר. באשר לצבעי האור, אלה, יושפעו מגוף התאורה עצמו. עד לפני מספר שנים היו גופי התאורה בצבעי כחול לבן (ביחד או לחוד), אך עתה, עם כניסת תאורת הלדים, אפשר למצוא צבעים נוספים כמו אדום, ירוק ועוד. במקרה זה, לצבע יש השפעה אך ורק על הפן העיצובי, אסתטי ואין משמעות לסוג האקווריום בכל הקשור לבחירתו.
סוגים שונים של גופי תאורה
ישנם סוגים שונים של גופי תאורה לאקווריום. ישנה תאורה פלורסנטית, שנחשבת לזולה ביותר וגם לזו עם תוחלת החיים הקצרה ביותר. ישנה תאורה פלורסנטית איכותית וחדישה יותר שמציעה הן הספק גבוה והן צריכת חשמל קטנה. תאורת מטל היא סוג נוסף, אך זו עשויה לגרום לחימום מי האקווריום וגם לצריכת חשמל גבוהה. תאורת הלדים היא פופולארית מאד כיום ובעיקר בשל היתרונות הרבים שהיא מציעה: היא חסכונית בחשמל, היא בעלת תוחלת חיים ארוכה ואפשר להשיג אותה במגוון של הספקים. היא מתאימה לסוגים שונים של אקווריומים ואפשר אף להשיג לדים מוגנים מפני מים. אפשרות נוספת היא מנורת הלוגן, המגיעה בקטרים שונים ומתאימה גם היא לכל סוג של אקווריום.