כאן תקבלו הסבר איך להתקין נכון אקווריום מים מתוקים, אך תחילה רשימת המצרכים:
- אקווריום
- מצע (חצץ או חול) לאקווריום
- פילטר
- מדיה לשידרוג הפילטר
- גוף חימום עם טרמוסטט
- דקורציות
- ערכות לבדיקת המים (אמוניה,ניטריט)
- מזון לדגי נוי
- רשת לדגים
צעד ראשון – להבין במה זה כרוך
התקנת האקווריום אינה כל כך קשה, צריך להקפיד לעקוב אחרי ההוראות ואין סיבה שההתקנה לא תהיה מוצלחת, אחזקת האקווריום גם היא לא קשה זה הרבה יותר קל מאשר להחזיק כלב או חתול. פעם בשבוע עד שבועיים יש לבצע מספר פעולות אחזקה באקווריום, פעולת האחזקה העיקרית היא החלפת מים באקווריום תקופתית תוך כדי שאיבת רפש, פעולה
נוספת שנדרשת ממך היא האכלת הדגים לפחות פעם ביום. פעולת אחזקה נוספת היא בין פעם בחודש לפעם בשישה חודשים והיא ניקוי וטיפול בפילטר.
צעד שני – שיקולים לגודל האקווריום
חשוב למדי להחליט איזה דגים אנחנו רוצים לגדל באקווריום עוד לפני שאנו רוכשים את האקווריום. חלק מהדגים גדלים רק לגודל 3-4 ס"מ בעוד שאחרים מגיעים ליותר מ 30 ס"מ, הידיעה איזה סוגי דגים אתהם מתכוונים לגדל תעזור בבחירת האקווריום שתיקנו. שיקולים נוספים בבחירת גודל האקווריום הם מקום ומיקום ששם יעמוד האקווריום וכמובן תקציב, בכל מיקרה אם אינכם בטוחים עדיף להתחיל מאקווריום בינוני ומטה 60_100 ליטר כך שאם בעתיד תרצו אקווריום גדול האקווריום הזה יוכל לשמש לבידוד דגים.
צעד שלישי – בחירת מיקום לאקווריום
יש להציב את האקווריום במקום שבו האור והטמפרטורה אינם מושפעים ממקורות חיצוניים ואין בהם תנודות קיצוניות במשך היום, לדוגמא: יש להיזהר מהשפעות מזגן או תנור על טמפרטורת האקווריום או שמש ישירה שתחמם את המים והאור החזק יעודד צמיחת אצות.
צעד רביעי – יוצאים לקנות ציוד לאקווריום
חוץ מתקציב וסקר שווקים ישנם שיקולים נוספים ביחס למקום ממנו רוכשים ציוד לאקווריום, עליך לשים לב שכל הציוד מתאים לגודל האקווריום שקנית, נסה לבדוק לפני כן ציוד של איזה חברות מומלץ לרכוש ביחס לתקציב שלך, קנה את כל הציוד לפי הרשימה, קנה חצץ בכמות המתאימה כ3-4 שקים של 10 ק"ג לאקווריום במידות 100X45.
צעד חמישי – התקנת האקווריום
יש לשטוף את האקווריום במים בלבד – לא להשתמש בסבון או חומרים כימיים, חומרים כגון סבון מזיקים לדגים אם לא נשטפו לחלוטין.
צעד שישי – שטיפת החצץ ודקורציה לאקווריום
יש לשטוף את החצץ היטב לפני הכנסתו לאקווריום, זו עבודה קצת קשה אך לא להתייאש, רעיון טוב יהיה להשתמש במסננת כלשהי (למשל מסננת פסטה) לשים את החצץ בתוכה ולהזרים מים מעל החצץ. עכשיו אפשר להכניס את החצץ לתוך האקווריום אפשר להכניס את החצץ לשקית עם ידיות ואז להכניס את השקית לאקווריום ולשפוך את החצץ בתוכו, לא חייבים לפזר את החצץ בשכבה אחידה אלא אפשר לעצב את פני השטח איך שרוצים, לאחר מכן נכניס את הדקורציות ונשתול את צמחי הפלסטיק אם יש כמובן.
צעד שביעי – מכניסים מים
כדי לא לקלקל את העיצוב שלנו אפשר לשים קערה או שקית ניילון על גבי החצץ ולהזרים את המים לתוכה עד שלאט יגלשו מהקערה אל האקווריום בלי לערבל את החצץ, כשמפלס המים יגיע לחצי הגובה נבדוק שכל הדקורציות יציבות במקומם ואז נמשיך במילוי המים. לאחר מכן יש להוסיף חומר מנטרל כלור.
צעד שמיני – התקנת הציוד
נפעיל את גוף החימום ונכוון את הטרמוסטט כדי להגיע לטמפרטורה של 27 מעלות. לאחר מכן יש לפתוח את הפילטר (במידה ומדובר בפילטר דוד עם סלים) ולסדר את המדיה בתוכו, לסל התחתון את המדיה המכנית בסל האמצעי פחם ובסל העליון מדיה ביולוגית. לאחר מכן נכניס את צינורות הפילטר בשני קצוות האקווריום ונפעיל אותו לפי הוראות היצרן. יש להקפיד שכל שקעי ותקעי החשמל יהיו במקום שמים לא יגיעו לשם בכל מיקרה.
צעד תשיעי – סייקל ביולוגי והכנסת דגים
במצב אידיאלי אנו נזרוק כפית מזות לתוך האקווריום ונמתין חודש עד חודש וחצי כדי שיגדלו חיידקים מטהרי מים בפילטר, אך בגלל שזה ברור לי שלא כך תעשו אז אני ידריך אותכם איך לעשות זאת בשיטה המזורזת. בשבוע הראשון אפשר להכניס 10% דגי נוי מהקיבולת הסופית של האקווריום, יש להשתמש בחומר מאיץ סייקל שנקרה בקטרייה נוזלית אנו נכניס בתחילה את הדגים החזקים ביותר, במשך השבוע נבדוק את המים ונראה איך רמת האמוניה עולה יום אחרי יום ויורדת כשמוסיפים בקטריה, אחרי בין 4 ימים ל10 ימים תרד רמת האמוניה ל 0 בתקופה זו אנו מאכילים פעם ביומיים, אם המים הופכים חלביים \ מעורפלים אז יש להחליף חלק מהמים ולהוסיף בקטריה, עכשיו ניתן להוסיף עוד 10% דגים ולהתחיל לבדוק את רמת הניטריט במים הופעת הניטריט מעידה שהבקטריה שאוכלת אמוניה כבר נקלטה בפילטר, ברגע שרמת הניטריט עולה יש לייצב אותה ע"י החלפות מים באקווריום והוספת בקטריה, עכשיו נתחיל לבדוק ניטראט ואם התוצאה חיובית זה אומר שעלינו על הדרך והבקטריה שאוכלת ניטריט נקלטה ברגע שרמת הניטריט יורדת ל 0 אפשר להמשיך להוסיף דגים בהדרגה.
צעד עשירי – איכלוס האקווריום
איכלוס האקווריום בדגי נוי הוא החלק ההכי חשוב בכל הקמת האקווריום לכן יש לרכוש את הדגים בחנות מקצועית ואמינה כדי לקבל מושג לגבי שילוב של דגים מסוגים שונים וכדי לרכוש דגים בריאים ואיכותיים, את השקית עם הדגים יש לשים במי האקווריום כרבע שעה כדי להשוות טמפרטורה בין מי האקווריום למים בשקית, לאחר מכן פותחים את השקית ומכניסים מעט מים מהאקווריום לתוך השקית ומחכים כדי שהדגים יתרגלו למים באקווריום אחרי מספר דקות מכניסים שוב מים לשקית ומחכים לאחר שלוש ארבע פעמים שחזרנו על התהליך אפשר להוציא את הדגים מהשקית ולהכניסם לאקווריום.