אם אתם מגדלים דגי נוי בבית, ניקוי האקווריום שלהם הוא זה שיבטיח להם את סביבת הגידול הראויה להם, הסביבה האופטימלית. אם זוהי הפעם הראשונה שאתם מגדלים דגים ואתם תוהים איך מנקים אקווריום, הנה הסבר קצר על המשימה החשובה הזו ועוד כמה נקודות שכדאי לכם לקחת בחשבון על מנת לעמוד בה בגבורה.
מתחילים בהחלפת המים
ניקוי האקווריום מצריך את החלפתם של המים שבתוכו, ולפחות פעם אחת בשבוע. אין הכוונה כאן להחלפתה של כל כמות המים, כי אם שליש ממנה. ישנם מינים שונים של דגים, הנחשבים לעדינים מאד, המצריכים החלפת המים בתדירות גבוהה יותר, וחשוב לדעת זאת מראש לפני שניגשים למשימה. מעבר לכך, ישנן נקודות נוספות שהן עצמן משפיעות גם כן על תדירות החלפת מי האקווריום. למשל, גילו של האקווריום שברשותכם (אקווריום וותיק, סביר שיצר סביבת חיים אידיאלית ומאוזנת מבחינת הבקטריות עבור הדגים, וכל התערבות תכופה שהיא עשויה לפגוע בכך). זו גם הסיבה מדוע לא נוהגים להחליף את המים באקווריום באופן תדיר כדי לא להשפיע על האיזון הרצוי, שיש לשמרו.
לבדוק את הפילטר
אחת הדרכים לשמור על אקווריום נקי היא באמצעות פילטר לאקווריום. הדבר נכון כאשר מדובר בכמות גדולה של מים והשימוש בו באקווריום מאפשר לבצע את פעולות הניקוי בתדירות נמוכה יותר. יחד עם זאת, יש להקפיד לבדוק כי הפילטר שברשותכם עובד בצורה תקינה ולא נסתם מדי פעם. אם מצטברות אצות בדפנות האקווריום, יש לנקות אותן באמצעות מגנט מיוחד עם שני חלקים (אחד לחלקו הפנימי של האקווריום ואחד לחלקו החיצוני, וכך לשלוט בצורה מלאה על סילוקן של האצות. מכשיר לשאיבת רפש הוא אמצעי נוסף, המסייע בניקוי האקווריום ואפשר בעזרתו לשאוב את הרפש עצמו מבלי לשאוב את החצץ.
לדאוג לדגים
לבוחרים להשאיר את הדגים באקווריום בזמן הניקוי (מה שמומלץ לרוב, ובעיקר כדי למנוע את תחושת המתח העשויה להיות נלוות בעת הרחקתם של הדגים מהאקווריום), חשוב להקפיד כי המים החדשים, אותם מוסיפים לאקווריום, יהיו תואמים הן מבחינת הטמפרטורה שלהם והן מבחינת איכותם, למים הקיימים. כך ניתן יהיה ליצור סביבה נוחה לדגים ומבלי להבהיל אותם בשל שינויים מפתיעים. את הפילטרים שבאקווריום יש לנקות גם כן ומומלץ מאד לעשות זאת אך ורק באמצעות מים זורמים ולא באמצעות חומרי ניקוי כלשהם, העשויים לפגוע בבקטריות שהצטברו באקווריום ונדרשות לסביבה עצמה. חשוב להוריד את רמת ה-PH של המים לרמת הנכונה ולדלל את המים באמצעות אנטי כלור, המונע את הצטברותם של חומרים העשויים להזיק לדגים.